divendres, 16 de gener del 2015

Intent de connexió Yeguas-Cotero Abril 2014


La Torca de las Yeguas i la Torca del Cotero son dues cavitats emblemàtiques per al nostre club. Las Yeguas perquè va ser la primera exploració a la zona, parlem de 1988, fa més de 25 anys!. La segona, descoberta a les acaballes del 1999, ens ha tingut ocupats una llarga temporada, a diverses generacions de espeleòlegs que han explorat els tres pisos de galeries fins a donar més de 10.000m de recorregut.

Des de fa temps que veiem que ambdues cavitats tenien quelcom en comú: un nivell de grans galeries a la cota 600. A més, aquestes galeries, en un punt s'acostaven tant que ens va fer pensar que en el passat tenien de haver format part de una única cavitat. Posteriors col·lapses del sostre han donat com a resultat una immensa barrera de blocs. Tenim clar que hi ha una circulació de aire des del Cotero a las Yeguas, hi ha d’haver-hi un pas, la qüestió es a on i si ens serà possible passar.


Diverses entrades, tantes que hem perdut el compte, s’han programat per intentar trobar el pas entre blocs. En una de elles,  durant la campanya de Setmana Santa del 2014, un nombrós de grup de col·legues ens acompanyen per ajudar-nos. L’objectiu es situar gent a ambdós costats del caos de blocs i intentar establir contacte auditiu.

Finalment, el grup de las Yeguas escolta com treballen el grup del Cotero i n’identifiquen un punt on hi ha corrent d’aire. L’encens que cremàvem al Cotero per traçar el pas perfuma la Torca de las Yeguas. El punt està identificat ara cal treballar per fer possible que els espeleòlegs passem d’un costat a l’altre.

En el grup que va entrar per les Yeguas, en Dirk Hermans va filmar un vídeo que ens ha permès reproduir en el nostre blog. Aquí el teniu:

Video del Dirk

En aquesta sortida ens acompanyaven:

Per la banda de las Yeguas: Dirk i Walter del Spekul, Alberto Tubilleja “Tubi”, Assumpta Triadó i Eduard Pretel de la ACE de Mataró.

Per el costat del Cotero: Luc i Piet del Spekul, Fernando i Leticia de Arredondo, Miguel Ángel, Antonio i Adolfo del SECJA,  Àlber Filbá i Jordi Perez de la ACE Mataró.

No va poder acompanyar-nos per lesió en Jordi Carretero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada