dijous, 7 d’agost del 2014

Breu campanya d'estiu. Juliol 2014.

Passejant per la zona de la Garma del Ciervo. Fractures impressionants en nivells + sorrencs.

18, 19 i 20 de juliol varen ser els dies que vam poder dedicar a fer allò que més ens agrada. Pujar a Cantàbria. Alguns feia molt temps que no ens posàvem la disfressa d'espeleòleg però la motivació era altíssima. (gairebé dos anys en blanc!)
Dedicaríem la primera jornada a prospectar alguns forats per la zona i dissabte seria el dia on dos equips buscaríem realitzar la connexió Yeguas-Cotero (si bé, no seria la primera vegada que s'intenta).
Per aquest propòsit vam comptar amb la participació d'il·lustres espeleòlegs del colectiu Alto del Tejuelo, SECJA, WOM Belgues, NIPHARGUS i d'altres exemplars il·lustres. De Mataró vam pujar en Jordi Pérez, l'Assumpta Triadó i servidor.

 
Tasques de prospecció. Assumpta i Jordi i Jordi tot cofoi.
 
Grup a la boca de la Torca de las Yeguas i Assumpta i Albert equipant la capçalera del BU-10?

Bé, al collado de la Espina vam començar a caminar fins arribar al Cotero, on es va quedar en Jordi amb uns quants companys i la resta vam acabar de baixar fins l'entrada de las Yeguas. Un cop equipats i pixats i impressionats per el bon temps exterior vam començar a desfilar pels pous d'entrada de la torca de las Yeguas fins arribar al nivell de galeries. Allà ja feia temps que no hi baixava (encara anàvem amb carbur) i esclar, amb tota la parafernàlia elèctrica ara la cova és encara més espectacular. Realment brutals les dimensions de la galeria Iluro i la bellesa de tot plegat...
Pujant cap al Collado de la Espina.

Arribats a la sala Jordi Mitjans i ajudats de precises tècniques vam començar a treballar en cercar la connexió entre ambdues cavitats. Com bé dic, cap al 2008 recordo un intent semblant amb només un equip a las Yeguas poc fructífer. Aquell dissabte però al haver-hi dos equips, un a cada cavitat, l'èxit semblava clar.
Olors, sorolls i sentiments ja passaven per les estretors però vora les 16h ja era hora de fotre el camp i la cosa queda allà mateix. Som molt a prop. Aviat doncs...

 
Sala Jordi Mitjans, tots els espeleòlegs buscant la continuació.

Bé, la a principal conclusió d'aquesta activitat tant social dins un forat cal destacar el companyerisme immens dels companys del SECJA i del WOM (per la meva part des de les Yeguas) i la motivació que hi ha en aquest grup de gent. 

Seguint amb la crònica, tots vam anar sortint del forat i tots junts al vespre vàrem estar comentant el tema una vegada més per en un futur tornar-hi i ser més a prop d'aquesta important fita... Conqueridors de l'inútil per alguns, però plens de satisfacció per ser modestament una peça més en aquest sistema que cada dia acumula més sorpreses...(i kilometres per qui en vulgui).

El darrer dia i abans de tornar cap a Catalunya vam fer una passejada per la zona de la Garma del Ciervo acabant al Mortillano i coneixent una miqueta més també la geologia d'aquest paisatge tant fantàstic que hi ha a Cantàbria.
 En Jordi Carretero sostre i cordialitat. Un gran paio.
 
  Estratificació creuada en gresos bioclàstics per damunt la Garma del Ciervo i vaques.
  Vall del Mortillano, morrenes frontals?
 Vaques diferents al mortillano.



Cantàbria infinita com diu l'anunci. Força i empenta que Cantàbria segur que encara guarda moltes sorpreses.

Albert Cabré.

1 comentari: